Lichtstraten en energie-efficiëntie: hoe kan je besparen op je energierekening?

Grenen lichtstraat zadeldak

Ben je bezorgd over de hoogte van je energierekening? Overweeg dan om je lichtstraten te vervangen. In deze blogpost hebben we alles voor je uitgezocht om ervoor te zorgen dat jij de meest energiebesparende maatregelen kiest.

Wat zijn lichtstraten?

Lichtstraten zijn glazen panelen die in het dak worden geplaatst om natuurlijk licht binnen te laten. Deze panelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen, waaronder glas en polycarbonaat. Meestal worden lichtstraten geïnstalleerd om extra licht toe te voegen aan een gezamenlijke ruimte of een gemeenschappelijke gang/ruimte in een bedrijfspand.

Hoe helpt het gebruik van lichtstraten bij het besparen van energie?

Wanneer er meer natuurlijk licht is in een gebouw, vermindert dit de afhankelijkheid van kunstmatige verlichting overdag. Dit zorgt voor minder elektriciteitsverbruik en dus lagere kosten voor de energierekening. Bovendien zorgen lichtstraten voor een natuurlijke warmtebron voor het gebouw. Hierdoor wordt de verwarming minder gebruikt, wat ook zorgt voor lagere energiekosten.

Welke soorten lichtstraten hebben de beste energiezuinigheid?

Niet alle lichtstraten zijn hetzelfde als het gaat om energiezuinigheid. Er zijn een paar factoren waarmee rekening gehouden moet worden bij de keuze van lichtstraten:

Grootte: Hoe groter de lichtstraat, hoe meer natuurlijke licht er in het gebouw binnenkomt.

Aantal lagen: Dubbele en driedubbele lagen glas verminderen het warmteverlies en dragen dus bij aan energie-efficiëntie.

Coëfficiënt van thermische isolatie (U-waarde): De U-waarde geeft aan hoeveel warmte ontsnapt via de lichtstraat. Het kiezen van een paneel met een lage U-waarde leidt tot minder warmteverlies en bespaart kosten.

Andere voordelen van lichtstraten

Naast energiebesparing bieden lichtstraten nog andere voordelen voor het werkklimaat:

Natuurlijk zonlicht bevordert concentratie: Meer verlichting betekent ook een betere gezondheid. Kun je je niet goed concentreren? Meer daglicht kan net dat extra beetje toeslag geven wat nodig is.

Beter uitzicht: Lichtstraten verbeteren het uiterlijk van het gebouw vanaf de binnenkant en buitenkant, èn bij een glazen lichtstraat krijg je uitzicht op de hemel en wolkenformaties.

Conclusie

Als je bezorgd bent over de stijgende energiekosten van je bedrijfsgebouw of woning, kunnen lichtstraten een oplossing zijn. Hoewel er meer investering nodig zijn, kunnen ze helpen efficiënter met de energierekening om te gaan en besparingen opleveren op verwarmings- en verlichtingskosten, terwijl ze ook bijdragen aan een betere concentratie en stemming van mensen die binnen het gebouw werken en wonen.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?